szombat, december 19, 2015

Hajdinalisztes mogyorós linzertorta fahéjas szilvalekvárral töltve

Alternatív megoldást kerestem a hagyományos linzertésztára. Kókusz- és tönkölylisztes verzióm már van, de ha teljesen gluténmentes verziót akarnék, az nem jó, mert a tönköly nem gluténmentes. Ebben a linzerben nincs az, van viszont  ghee vaj, ami, mint kiderült, nem tartalmaz laktózt, de tejszármazék.
Ha valakinek tehát csak a laktóztól kell tartózkodnia, akkor minden tekintetben tiszteli a glutén és laktózmentes diéta kitételeit. A végeremény egy nagyon omlós és nagyon izgalmas ízvilágú sütike, amit anyukám fahéjas, sütőben sült szilvalekvárja tesz különlegessé. A reggelik kiváló hozzávalója lesz a tea vagy a kávé mellé!


Hozzávalók:
200 g hajdinaliszt
100 g rizsliszt
80 g mogyoró
150 g ghee vaj
150 g barnacukor/kókuszvirágcukor
2 tojás
1 csomag sütőpor / 1 teáskanál szódabikarbóna
fahéjas szilvalekvár

A mogyorót ledaráljuk, majd a hajdinaliszttel és a vajjal együtt a robotgép táljába mérjük és elkezdjük összedolgozni. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a rizslisztet, a sütőport és a két tojást és egy linzertészta sűrűségű tésztává dolgozzuk. Mint minden rendes linzertésztát, ezt is folpackba csomagoljuk, majd legalább 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni. Miután az 1 óra letelt, bekapcsoljuk a sütőt, előmelegítjük 185 C-ra.
A tésztát sütőpapíron kisíkáljuk, olyan méretűre, mint a tortaformánk, és azon felül még maradjon kevés a rácsozatra is. Sütőpapírostúl a formába helyezzük a tésztát, megszurkáljuk villával, a lekvárt 1 centi vastagon rásimítjuk, majd a megmaradt tésztából csíkokat formázunk a tetejére, rács formában.
Az előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni, majd tálra rakjuk, és kínáljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése