szerda, november 18, 2015

Káposztás lángos - édesanyámtól - isteni finom

Ebbe a káposztás lángosba igen könnyű beleszeretni. Nem tudom, mennyire tájjellegű finomság, de nálunk régebben egy főétkezés második fogásaként került asztalra, mostanra azonban már különleges alkalmakkor is elkészül, mint pl mikor összejön az egész család, ami ugye két házas gyermek után már ritkábban fordul elő. Mivel azonban annyira ízlik mindenkinek, anyukám kénytelen felvenni arra a listára, amin azon ételek sorakoznak, amiket kötelező jelleggel el kell készítenie, ha összejönnénk mindannyian.
Ő szokta csinálni, de egy leányzónak illik eltanulnia a szüleitől a legjobb dolgokat, így íme a recept, egyszer nekem is meg kell csinálnom az olasz ismerősöknek. 

Hozzávalók:
a tésztához:
500 g liszt
20 g élesztő
pici só
egy marék cukor
kb 0,5 l tej
kevés vaj
olaj/zsír a sütéshez
a káposztás töltelékhez:
1 kg káposzta,
kevés cukor
só, bors,
olaj

Előző este a káposztát lereszeljük, besózzuk, ha levet eresztett, alaposan kicsavarjuk, majd kevés olajon megpároljuk. Amikor már majdnem jó, cukrozzuk, borsozzuk, és hagyjuk kihűlni.
A tésztához az élesztőt felfuttatjuk egy kevés langyos tejben, belekeverjük a cukrot.
A lisztet összekeverjük a sóval, egy kevés vajjal, majd hozzáöntjük a felfutott élesztős tejet és bedagasztjuk. Közepesen lágy tésztát kell kapjunk, ha túl kemény lenne, tejjel hígítsuk. Hagyjuk a duplájára kelni.
A kelt tésztát ökölnyi darabokra szaggatjuk, egy kis mélyedést képezünk a közepébe, egy jó evőkanálnyi káposztát teszünk bele, majd összecsipkedjük a széleit, hogy bezárjuk a káposztát, kisíkáljuk, egy felforrósított serpenyőt kikenünk olajjal, és mintha palacsinta lenne, mindkét olalán addig sütjük, míg szép barna színt nem kap. 
Nálunk ipari mennyiségből, azaz ennek a többszöröséből készül mindig, ez a mennyiség 5-6 lángosra elegendő, ha maradna másnapra, akkor serpenyőben könnyen felmelegíthetjük, és olyan, mintha megint frisset ennénk.





2 megjegyzés: