szombat, május 30, 2015

Szárított paradicsom olivaolajban

Cseresznyeparadicsomok ugyan nem most élik csúcsszezonjukat, de kapható, és nekem kedvem volt nem csak nyersen salátába aprítani, hanem kipróbálni, úgymond próbát tartani a nyári paradicsomszezon előtt a kiszárításukból. Nyáron terveim szerint a kedvenc piacosnénimtől bevásárolok egy nagy rakattal ebből a friss gyümölcsből, és én magam fogom aszalni a kis drágákat. Nos, ezek nem teljesen aszaltak, de nekem nagyon ízlenek. Datolya parik, és kissé dagibbak és hosszabbak, mint a cseresznyeparik, de édesebbek és határozottabbak az ízei. Ma egy könnyed délutáni csemegéhez elmajszoltam néhány szemet, és naaaaagyon finom lett, garantálhatom. Mindemellett két igen hasznos mellékterméke is van ennek az eljárásnak. 


Hozzávalók:
datolyaparadicsom (hosszúkás pici paradicsom, de bármilyen jó)
nagyszemű só
két gerezd fokhagyma
bors
provanszi fűszerkeverék
Majd mindez mennyiségek nélkül

Egy tűzálló tálat nagyszemű sóval kibélelünk, viszonylag vastagon. Ez lesz a paradicsomok ágya, megakadályozza, hogy felboruljanak, és miután elkészült a paradicsom, ez lesz az egyik hasznos végtermék. A paradicsomokat félbevágjuk, és vágott felükkel felfelé a sóra sorakoztatjuk őket. Két gerezd fokhagymát apróra vágunk, és rászórjuk a paradicsomokra, amiket aztán frissen őrölt borssal és a provanszi fűszerkeverékkel szórunk meg, ízlés szerint. A fűszerezés egyénre szabott, amihez épp kedvünk támad, azzal ízesíthetjük.
150 C-ra előmelegített sütőben 90 perc alatt sütöttem őket készre. Meglehet, hogy hosszabb ideig a sütőben tartva még tökéletesebb eredményt érhettem volna el, de ebben a húsosabb verzióban nagy örömem lelem most.

Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd egy jól zárható üvegbe sorakoztatjuk őket, és felöntjük annyi olivaolajjal, ami épp ellepi. Ez az olaj lesz a másik melléktermék, mert miután elfogytak a pariszemek, az olaj tésztaszószokba és salátákhoz is ideális lesz.
A tepsi aljára keményedett (félig csak) sót egy késes aprítógépben finomra őröljük, és bármilyen főételhez használhatjuk. A fokhagymát mi olyan ritkán fogyasztjuk, ebben legalább érezni az ízét. Jó lesz húsokhoz, vagy tésztaszószokba ez is.
  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése