vasárnap, március 01, 2015

Nagyon narancsos - ricottás torta

Homebisztro Edina egy olasz recepttel örvendeztette meg az olvasóit, többek között engem is, ami azonnal szerelemre lobbantotta a szívem. Erről a szupernarancsos receptről van szó, amit ő kis muffin formátumban és torta formában is megalkotott. Nála mindkét recept megtalálható, én csak a tortára koncentráltam, mert egyből sokat akartam belőle. Ha valami nagyon megtetszik, nem elégszem meg holmi muffinkákkal. A torta esetében én döntöm el, mennyit eszem, és még ha látszódik is a fogyasztás, nehezebben lehet lemérni, mennyit is ettem, míg a muffinoknál hatig kell számolni, és minden egyes elfogyasztott darab megkönnyíti az ellenőr munkáját. Mostanában sokat hallom az uramtól, hogy elég legyen, mikor valami ínyencségre vágyom az étkezések után. Mint mondja férjecském, ismerte ő ezt a receptet, de soha nem alkotta meg, mert bonyolultnak tűnt neki, és valóban, nem volt egyszerű. Nem kell megijedni, mindössze annyiban rejlik a nehézsége, hogy előkészületeket igényel, amennyiben a narancsot meg kell főzni, ráadásul egy órán keresztül, majd teljesen ki kell hűteni, le kell darálni, ami akkor lehet hosszadalmas, ha valakinek nincs késes robotgépe, mint nekem, csak az a bizonyos pohár, amiben gyümölcsturmixokat ajánlatos elkészíteni, mert ma többszöri szét-, meg összeöntés után hatodszorra sikerült valamelyest pépes állagot elérni, és a biztonság kedvéért még át is szűrtem, nehogy nagyobb narancshéjdarabok kerüljenek a tortába. Mindezt a sok babrálást azonban visszafizette az élmény, amit az első szelet torta elfogyasztása adott. Egy mennyei finom ízletes, illatos, ízes, különleges torta született meg a konyhámban, amit bárkinek bátran ajánlok otthonra, ajándékba. Mint kiderült, Daniele is be fogja illeszteni a menüjébe is, annyira ízlett neki.



Hozzávalók:
2 db nagyobb kezeletlen héjú narancs
6 tojás
170g kristálycukor
170g darált mandula
2 evőkanál liszt
1 kiskanál fahéj
1+1/2 teáskanál sütőpor
1 kevés narancslikőr
120g ricotta

Hozzávalók a sziruphoz:
1,5 narancs leve
2 evőkanál cukor
1 kiskanál fahéj
2 kardamom magja
2 szegfűszeg
1 kevés narancslikőr

A narancsot alaposan megmossuk, akkor is, ha kezeletlen, és így tesszük fel bő vízben főzni egy lábasban. Kb 1 órán keresztül főzzük közepes lángon, majd kivesszük a vízből, kettévágjuk és kihűtjük. Miután kihűlt, kisebb darabokra vágjuk, és késes robotgépben pürésítjük. Ha úgy járna valaki, mint én, hogy nincs jó gépe, javaslom még átpasszírozni a gyümölcsöt.
A tojásokat a cukorral habosra verjük. A mandulát ledaráljuk, összekeverjük a liszttel, a fahéjjal, a sütőporral, majd a habos tojáskrémhez keverjük. Ezután hozzáadjuk a tésztához a ricottát is, és legvégül a narancspépet.
Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük és 180 C-ra előmelegített sütőbe toljuk.
45-50 percig, vagy sikeres tűpróbáig sütjük.

Miután a torta elkészült, kivesszük a formából, megszurkáljuk bőven fogpiszkálóval, és hagyjuk kihűlni. Ezalatt elkészítjük a következő szirupot:
A narancsok levét kifacsarjuk, feltesszük főzni a cukorral és a fűszerekkel, és alaposan besűrítjük.
Ha a kilyuggatott torta kihűlt, átitatjuk ezzel a sziruppal.
A torta már így is finom és késznek mondható.
De!!!
Kínálhatjuk fagyival vagy mascarponés tejszínhabbal, ahogy Edina is tette.
Én ezt választottam, elvégre ma vasárnap van!

Ehhez a hozzávalók:
200 ml tejszín
250 g mascarpone
3 evőkanál cukor

Kemény habot verünk a tejszínből és a cukorból. Mikor ez megvan, hozzáadjuk a mascarponét, tovább verjük, míg homogén krémmé nem válik az egész, és ezzel kínáljuk a tortát. Ha azonnal elfogyasztásra kerülne a torta, akár be is vonhatjuk ezzel a krémmel, ha nem, elég, ha a szeletek mellé adagolunk keveset.





Köszönöm Kedves a receptet!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése