szombat, március 28, 2015

Kávés kakaós csigakeksz

Nagyon ki voltunk fogyva minden reggelihez valóból. Annyira, hogy még egy szelet kenyér sem volt a házban, hogy lekvárral ehessük, és mindössze egyetlen tojás árválkodott a hűtőben, amiből még rántottát sem tudtam összeütni. Így született meg ez a keksz, ami olyan gyorsan elkészült, hogy az ébresztő csengése és férjem ágyból való valós felkelése közötti időben el is készült és illatozhatott az asztalon a kávé mellett.

Hozzávalók:
300 g liszt
180 g vaj
150 g cukor
1 tojás
1 teáskanál sütőpor
2 kanál kakaópor
2 kanál instant kávépor
1 csipet só


A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.
A tojást a cukorral, a csipet sóval és a vajjal robotgépben egynemű masszává dolgozzuk, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és omlós tésztává gyúrjuk. Ezután két részre osztjuk, az egyikbe a kakaót, a másikba a kávét dolgozzuk bele. Ha a kávépor tényleg por, nagyon szuper. Nekem az a darabos verzió volt itthon, ami nem oszlik szét, de az ízét így is beletette a tésztába. Ha nem lenne otthon ez sem, én el tudnám képzelni sóval (kicsit többel ebbe a részbe), vagy csak úgy magában, esetleg vaniliával vagy valami fűszerrel (kardamon, tonkabab, stb).


A két részt aztán szintén felezzük, és mindegyikből egy kisebb téglalapot nyújtunk, kb 2 mm-est, majd váltogatva egymásra helyezzük a lapokat, mind a négyet, feltekerjük, 1 centis karikákra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, 15-18 perc alatt készre sütjük.
Nagyon ínyenc, ropogós és kellemes ízű kekszeket kapunk.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése