péntek, március 13, 2015

Dióhabos tortácskák diós-sós karamellával

Mostanában úgy tűnik, mindenből a nagyon telit szeretem. Nagyon narancsos, csupacsokis, triplán citromos, ez most dióval telített. Diós habos sült krém, majd diós sós karamella a tetején, és kész a csoda. Nem nagyon émelygősen édes azonban, és együtt az ízek nagyon harmonizálnak. A tésztához a mocaccino torta receptjét használtam, mert mint egyszer mondtam már, mikor linzertésztát készítek, több adagot begyúrok, és hűtőben tartom, hogy mikor újra kell valami, csak előkapjam. Ha már úgyis pihennie kell legalább 30 percet, azzal ne lopjam az időt. Most a kis formákra szavaztam, de ebből is lehet ám szeleteket vágni, és csak annyit fogyasztani, amihez épp kedvünk van. Vagy éppen egy nagy tortát készíteni, ha úgy tetszik.


Hozzávalók:
a tésztához:
50 g vaj
50 g cukor
1 tojás
csipet só
1/2 vaniliarúd kivájt magvai
2 g sütőpor
92 g simaliszt
8 g kakaópor (nem cukrozott)

a diós krémhez:
30 g dió
1 tojás sárgája
2 tojás fehérjéje
25 g porcukor
1 csipet só

a karamellhez:
250 g cukor
80 g dió
200 ml tejszín
20 g méz


A tésztához a vajat elkeverjük a cukorral, majd hozzáütjük a tojást, azzal is elkeverjük, ezalatt átszitáljuk a lisztet, a sütőport és a kakaót, belekeverjük a vanilia kivájt magvait, és a sót, a vajas masszához keverjük ezt is, majd folpackba csomagolva fél órán át pihentetjük a hűtőben.
A krémhez a darált diót elkeverjük a porcukorral és a tojás sárgájával. A tojások fehérjéjéből a csipet sóval kemény habot verünk, majd óvatosan a diós masszához keverjük.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, a tortaformákat kivajazzuk, kilisztezzük, akkora karikákat vágunk ki a tésztából, amivel kitöltjük a formákat, úgy, hogy peremük is legyen, majd megtöltjük a diós krémmel mindegyiket, és 200 C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni őket.
A tortákban a hab megdagad szinte azonnal és szép barna színt is kap, ám a sütés végére szépen visszaesik, tehát elfér rajta a karamell is, nem kell megijedni.
A karamellhez a cukrot és a mézet egy nagy lábasba mérjük, és közepes lángon kevergetés nélkül addig melegítjük, míg szép barna színe nem lesz.
A tejszínt ezalatt egy másik lábasban felforrósítjuk, majd a megbarnult karamellhez öntjük és elkeverjük.
A diót durva darabokra vágjuk, majd a simára kevert karamellhez keverjük, ezzel feltöltjük a tortácskákat. Miután kihűltek, kínálhatjuk.






Fantasztikus ízvilág! Bátran fogjatok bele! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése