szombat, február 07, 2015

Papayás zellerkrémes torta

Különleges tortára bukkantunk emberemmel a legismertebb olasz szakácskönyv internetes oldalán. Erre a zellerkrémmel töltött gyümölcstortára, amihez mangót ajánlottak, de azt nem találtam a közeli élelmiszerboltban, viszont volt papaya, aminek ízére még emlékeztem egy régebbi indonéz vakációról. Amellett döntöttem. Ez a zellerkrém kicsit megijesztett, de muszáj volt elkészítenem, mert Danikámnak nagyon megtetszett, és szeretné elkészíteni az étteremben is, ahol dolgozik, de ott olyan szűkösek az időkorlátok, hogy nincs lehetőség próbálgatni, aztán ha nem jó, egyszerűen kidobni, mert mindenképp elveszíteti az elkészítésére szánt időt, és mégsem alkot semmit. Rám hárult tehát ez a feladat. Nyilván nem tökéletes a kreált torta, hiszen lehetne alacsonyabb a linzertészta pereme, és esetleg vastagabb is, de a próba jól sikerült, bevethető élesben is a recept. 
A krém olyan, mint egy cheesecakeben, krémes, krémsajt nélkül, és nagyon enyhe zellerízzel, ami, mint utóíz tűnik fel szánkban, és amitől nagyon frissé válik a végeredmény. Inkább javasolt nyári édességnek a frissessége miatt, de ebben a nyavalyás nyálkás időben kis nyarat varázsoltunk otthonunkba. Főleg a papaya izgalmas színe miatt, ami már látványnak is varázslatos. Természetesen az, amit Balin ettünk mérföldekkel ízesebb ennél a konténerben érlelt példánynál, de ne legyünk elégedetlenek. 
Megvitattuk férjecskémmel, mi mással is lehetne ezen egzotikus gyümölcsöket helyettesíteni, és oda jutottunk, hogy a kiwi egy jó megoldás lehet, vékony szeletekre vágva és úgy elrendezve a torta tetején, mert nem túl édes, és utat enged a zelleres utóíznek. Ha valami édes gyümölcsre voksolnánk, a torta elvesztené a különlegességét. A krémet helyettesíthetnénk egy sima pudinggal és máris másról beszélnénk. Ami jó ebben a krémben még, hogy nem tartalmaz tojást!


Lássuk, hogyan is készül:

Hozzávalók:
a tésztához:
250 g simaliszt
200 g hideg vaj
100 g porcukor
2 tojás sárgája
1 csipet só

a krémhez:
200 ml tej
50 ml zellerpüré *
50 g cukor
45 g kukoricakeményítő
egy kis darab vaniliarúd
100 ml tejszínhab
100 g fehércsokoládé
5 g zselatinlap


a dekoráláshoz:
1 papaya/1 mangó/2-3 kiwi
tortazselé


A tésztához a kockára vágott vajat és a cukrot robotgépben elegyítjük. Hozzáütjük a tojások sárgáját, beleszitáljuk a lisztet és a csipet sót, és tipikus linzertésztát készítünk, amit aztán folpackba csomagolunk és fél órára hűtőbe teszünk.

* a zellerkrémhez szükséges:
250 g fehérítőzeller
A zellert megtisztítjuk, krumplihámozóval leszedjük a külső szálkás részt, és darabokra vágva a mixerbe halmozzuk őket, leveleket és szárrészt egyaránt, majd beindítjuk a gépet, és ha szükséges, kevés vízzel higítjuk. Keveset adjunk hozzá egyszerre. Nekem nem kellett több egy kávéscsészényi víznél. Ezt aztán átszűrjük, és egy kicsit sűrűbb levet kapunk. Ebből van szükségünk 50 ml-re. (Ebből a mennyiségből a víz mennyiségétől függően kb 100 ml lesz, a megmaradt levet nyugodtan igyuk meg, ízes, és nagyszerű vízhajtó)

A krémhez a tejet, a zellerpürét, a cukrot, a kettéhasított vaniliadarabot, és a száraz hozzávalókat elkeverjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, azt is a tejes mixhez adjuk, majd lassú tüzön folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Mikor olyan állaga lett, mint a pudingnak, készen vagyunk. Kihűtjük.

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. A tésztát fél centisre nyújtjuk, és egy sütőpapírral bélelt linzertorta formába helyezzük, villával megszurkáljuk. Sütőpapírral lefedjük, babbal vagy lencsével megtöltjük és 15 percre a forró sütőbe toljuk, majd a papírt és a száraz magvakat eltávolítjuk és visszatoljuk még 10 percre, vagy amíg kellemes barnás színe nem lesz. Az enyémnek magas peremet csináltam ezért barnult meg jobban a teteje. Javaslom tehát, hogy 1-1,5 cm-nél magasabb peremet ne csináljuk neki.
A formában hagyjuk kihűlni.

A tejszínt felverjük, a csokit mikróban - ügyelve arra, hogy ne égessük le-, megolvasztjuk. Mindkettőt a zellerkrémhez keverjük, habverő segítségével, majd a kihűlt formába öntjük és elsimítjuk.
1 órára a hűtőbe toljuk.

A gyümölcsöt megtisztítjuk, elrendezzük a tortán, a tortazselét a csomagoláson feltüntetett eljárás szerint elkészítjük, a gyümölcsre öntjük és 1/2 órára a hűtőbe toljuk.
A végeredmény?
Ez a különleges, gyendéden zelleres, gyümölcsös torta, melynek alapja lányan ropogós.







Bizonyára mindenki ugyanígy megijed ettől a desszerttől, de garantálom, hogy egy próba után egyik kedvencünkké válhat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése