vasárnap, november 23, 2014

Krémes diós almatorta - strüdel kilapítva

Ez egy igazi strüdel pite formájában. Van benne alma, fűszerek és dió, kicsit krémes, amellett ropogós is, és sokkal könnyebben megvan, mint a hagyományos verziója. Úgy veszem észre, hogy a magyar és az olasz ízlés nagyon eltér egymástól, ami nyilván helyes is, elvégre itt mások a beszerezhető alapanyagok, az ízlelőbimbók másként vannak beprogramozva. Én már megszoktam, és átszoktam erre. Nekünk ez kell reggelire, egy erős feketével, és boldogok vagyunk. 
Tegnap este sült meg, ma reggel kóstoltuk, férjecském nem bízott benne, de módosította az elképzelését a teszt után.

Hozzávalók:
a tésztához:
200 g liszt
100 g puha vaj
1 tojás sárgája
1/2 evőkanál cukor
3 evőkanál víz
csipet só

a töltelékhez:
800 g alma és körte vegyesen
40 g vaj
2 evőkanál cukor
fahéj, kardamom, mézeskalácsfűszer ízlés szerint

a krémhez:
30 g cukor
60 g tejszín
2 tojás

Dió durvára vágva a tetejére

Eljárás:
A lisztet tálba szitáljuk, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sót, majd szépen összemorzsoljuk az egészet. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját és a hideg vízet. Gyors mozdulatokkal összegyurjuk, majd folpackba csomagoljuk, és hűtőben pihentetjük legalább egy órán át.
(Lusta dög lévén én készet vettem, de az elkészítése otthon is gyorsan megvan. Vagy ha jobban szeretjük, sima linzertésztát is készíthetünk.)
Ezalatt a töltelékhez az almát és a körtét vagy csak az almát, ha úgy szeretjük, meghámozzuk, kivájjuk a magházat és felszeleteljük.
A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, rádobjuk az almát, cukrozzuk, fűszerezzük, és 4-5 perc alatt kissé megpuhítjuk. Hagyjuk tökéletesen kihűlni.
A sütőt előmelegítjük 200 C-ra.
A tésztát kinyújtjuk, egy pitetorta formába helyezzük, beleöntjük az almát és a forró sütőbe a legalsó polcra toljuk. 40 percig így sütjük.
Ezalatt elkészítjük a krémet, amihez minden hozzávalót habverővel felverünk.
A 40 perc letelte után a tortára öntjük, a diót rászorjuk, aztán egy felsőbb polcra tesszük vissza még 10 percre, ami arra elegendő, hogy ez a krém színt kapjon, és a dió megpiruljon.





Igazi csemege

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése