hétfő, október 13, 2014

Ricottás citromos morzsatorta

Nem tudom, másnál is úgy fogynak-e az édesek, mint náluk, de nekem olybá tűnik, hogy kétnaponta kell valamit kisütnöm, hogy állandóan legyen fogyasztanivalónk. A pogácsák elfogytak, a java még aznap este, a másnapi fotózáshoz már alig maradt valami, a felturbózott rizskoh linzertorta is, ma újra neki kellett feküdjek valaminek. A múltkorában takarítottam a konyhában, amolyan alaposabb módon, és előkerültek azok a régi szakácsfüzetek, amiket még az anyósom adott nekem. Nagyon egyszerű és népszerű receptek vannak benne, minden kategóriában, és ebben akadt meg a szemem ezen a morzsás citromos tortácskán. Gyorsan megvan, a krém belesül a tortába, isteni íze, és isteni illata van. Meg aztán a ricotta/túró nekem nagy kedvencem, jöhet minden mennyiségben és formában, plána így:

Hozzávalók:
300 g liszt
160 g cukor
100 g vaj
2 tojássárgája
1 tojás
1 citrom reszelt héja
1/2 csomag sütőpor
200 g ricotta / vagy zsíros túró
porcukor a tálaláshoz


A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.
Egy tálba szitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, belemérünk 120 g cukrot, hozzátördeljük a vajat, és beledobjuk a reszelt citromhéj felét, az egész tojást, majd morzsássá gyúrjuk vagy a kezünkkel, vagy a robotgép ezen funkciójával.
Ezalatt elkészítjük a krémet, amihez a ricottát simára keverjük a megmaradt cukorral, hozzáadjuk a megmaradt citromhéjat és a két tojás sárgáját és lágy krémmé keverjük.
Egy csatos tortaforma alját kibéleljük egy megnedvesített sütőpapírral, ráöntjük a morzsás tészta 2/3-át, egy kanál aljával egyenletesen elnyomkodjuk. A ricottás krémet ráhalmozzuk, ügyelve arra, hogy a torta peremétől 1 cm-t szabadon hagyjuk, majd erre morzsoljuk a megmaradt tésztát. 
Az előmelegített sütőbe toljuk és kb 40 percig sütjük, vagy amíg nem lesz szép aranybarna.
Ha kihűlt, meghintjük porcukorral és tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése