kedd, április 15, 2014

Puha epertorta

Hm, most már nem csak délről ideimportált olasz epret lehet kapni a piacon, hanem van itteni, úgymond hazai is, a kedvenc nénikémnél. Ma vettem is jóóó sokat. Többféle felhasználási módra gondoltam, ügyelve arra, hogy frissen is kerüljön belőlük a bendőbe. Persze a kertben az olajfa alatt is növekednek szépen az eprecskék. Már várom, hogy elég legyen kiugrani értük, és ne kelljen bicóra pattannom, ha friss gyümölcsre vágyom.

Ez a mai torta illatos, nyami nyami és nagyon puha. Elkészítése nagyon egyszerű.


Hozzávalók:

300 g simaliszt
200 g barnacukor
200 g natúr joghurt
160 g vaj
2 tojás
fél csomag sütőpor
csipet só
350 g eper
2 evőkanál liszt
2 evőkanál barnacukor

A sütőt előmelegítjük 170 C-ra. 
Az epret megmossuk, 2/3-at négybe vágjuk, és megforgatjuk a 2 evőkanál lisztben.
Egy tálba mérjük a vajat és mikróban megolvasztjuk, hagyjuk kicsit kihűlni, majd belemérjük a joghurtot és beleütjük a a 2 tojást. Egy másik tálba belemérjük a lisztet és a cukrot, sózzuk, hozzáadjuk a sütőport, jól összekeverjük, majd a joghurtos mixet hozzáöntjük és fakanállal simára keverjük. Ezután óvatosan hozzákeverjük a lisztbe forgatott epret, és kivajazott kilisztezett kuglófformába öntjük a masszát, ami elég sűrű. Sütés közben az eper levet ereszt, ezért nem kell megijedni a massza állagától. A megmaradt epreket félbevágva a torta tetejére halmozzuk, majd megszórjuk a két evőkanál barnacukorral. 
Az előmelegített sütőbe toljuk kb 1 órára. Kb fél óra után a tortát letakarjuk alufóliával, hogy az eprek nehogy túlságosan kiszáradjanak.
Hidegen tálaljuk, tejszínhabbal és friss eperrel.

A fogunk alatt érezni fogjuk a ropogós cukorréteget, amit a végén szórtunk rá...az íze pedig...egyszerűen leírhatatlan. Kinézetre nagyon snassz, de ízre mindenkit levesz a lábáról!





:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése