csütörtök, március 06, 2014

Elzaszi zsemlek kapribogyos sos vajjal

Aperitivonak, azaz etvagygerjesztonek tettem parom ele a frissen sult zsemleket ezzel a finom sos vajjal, ami most a kapribogyotol kapott erdekes izt. A multkori aszalt paradicsomos vaj sikeren felbuzdulva ugy gondoltam, elsutom a megmaradt nagyon nagyon sos kapribogyokat. 
Ebedre salatat ettunk es grillen megsutottem ket sertesbordat, ami egyszeru, es mar egymillioszor elmondtam itt, hogyan is kell elkesziteni, most inkabb az aperitivora ternek ki.
A zsemlek meg mindig a francia neni szakacskonyvebol vannak, elzasziak azert, mert komenymaggal keszultek, maskulonben makkal kell oket csinalni. Na en mindkettovel elkeszitettem oket. Amiert megtetszettek, az a sutoporos megoldasuk volt. Nem kellett elesztgetni es kelesztgetni, csak begyurni es elomelegitett sutobe tolni. Lassuk, hogy keszulnek:

A vajhoz szukseges:
100 g jo minosegu vaj
30 g sozott kapribogyo
(ha nem sozott, sincs gond, anelkul is finom, de ha ti is, mint en, szeretitek a sot, csak hozzaadtok egy keveset a mixhez)
2 evokanal olivaolaj

Robotgepben felapritjuk a sozott kapribogyokat, majd hozzaadjuk az olivaolajat es a vajat es pepesitjuk az egeszet. 




A zsemlekhez valo:
2+1/2 bogre liszt
2 evokanal cukor
1 teaskanal so
4 evokanal olivaolaj
250 ml sovany joghurt
1 pupos evokanal sutopor
ha tul szaraz lenne, keves tejet lehet hozzaadni

Minden hozzavalot a robotgep taljaba merunk, majd a dagasztokarral lagy tesztava gyurjuk. Egyszeru, mint az egyszeregy!
Ezalatt a sutot 200 C°-ra elomelegitjuk. A kesz tesztabol, ami nem szabad, hogy ragadjon, kezzel kis gombocokat formalunk, amit egy sutopapirral fedett tepsibe rakosgatunk, tejjel megkenjuk a tetejuket, es komenymaggal vagy makkal, vagy amivel nekunk eppen tetszik, megszorjuk a tetejuket. Eles kessel keresztalakot vagunk belejuk, es a forro sutoben 30 perc alatt keszre sutjuk oket.





Tokeletesen felkeszitette a pocakunkat az ebedre!
Megallapitottam, hogy ezek a zsemlek nagyon idealisak soshoz es edeshez is. Reggelire keves lekvarral tokeletesek a kaveval, a teaval, a tejjel, barmivel!
Foleg a makos verzio!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése