szerda, január 15, 2014

Gomásio - sós szezámmag - macrobiotikai gyógyszer

Napjaink betegségeinek legjava a test savassá válása miatt alakul ki, ahogy azt már többféle tanulmány kimutatta. A sok cukor és cukros étel, illetve olajok, bizonyos zöldségek, a húsok elviszik a test PH értéket a savasság fele, és itt könnyen kialakulhatnak a betegségek, akár halálosak is. 
A savasság megnyilvánul a természetünkben is, azaz ha valaki állandóan kritizál másokat, és folyton savanyú a képe, nagy valószínűséggel savas a teste is.
Ezt ellensúlyozván a makrobiotika szerint elég egy hétig egy teáskanállal ebből a gomasióból megenni, és ez visszaállítja a testünk PH értékét a normális szintre. Az íze nagyon kellemes, tehát még szenvedni sem kell a förtelmes ízekkel.
Otthon kényelmesen elkészíthető, és tésztaszószként is használható, illetve keverhetjük salátákba, ízesíthetünk vele rizst, halakat, bármit, amiben úgy érezzuk, hogy megállja a helyét. Azt mondom, hogy azon túl, hogy naponta megesszük a kiírt adagot, hasznosítsuk konyhánkban ízlésünk szerint, és illesszük be mindennapjainkba. Ártani nem árt, csak használ.

A folyamat a következő:
2/3 rész szezámmagot egy serpenyőben kissé megpirítunk, majd mikor ez megtörtént, hozzáadunk 1/3 rész nagyszemű tengeri sót, és mozsárban összetörjük az egészet. Nem kell nagyon szétmorzsolni a mixet, elég kissé megtörni a szezámszemeket.
Nem kell megijedni, nem lesz félelmetesen sós ízű, mert a szezámmagban található olaj szépen bezárja a só erős ízét, és inkább érezni a szezámmag pirított ízét, mint a sóét. Először én is félve vettem a számba egy késhegynyi mennyiséget, nem tudván, mire számítsak, de aztán örömmel kanalaztam volna még többet is. 
FONTOS!
A gyógyító ereje három napig él, jól lezárt üvegben tárolván a magokat, ezért nem érdemes ipari mennyiséget elkészíteni gyógyulási céllal. Mint említettem, használható fűszerként is a három nap után, mert íze megmarad.
Javaslom tehát kb 6 kanál szezámmag és 3 kanál só együttesét elkészíteni, még így is marad pár napra való fűszer.



A mai ebédünk részét is képezte, a grillen sütött húst ízesítettük vele, sütés előtt. Igen ízletes lett, illetve a tükörtojás is kapott belőle.  Kellemes meglepetés volt páromnak is, aki miután meghallotta, miről is van szó, már elhúzta a száját. Azonban a végeredménnyel kibékült, és remélem hajlandó lesz alkalmazni bármihez, ezzel egészségesebbé téve bennünket.


Kellemes "gyógyulást" mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése