csütörtök, december 12, 2013

Csokis amarettis torta kenyermorzsabol

Ez a recept nagyon felizgatta a fantaziam, mert liszt helyett kenyermorzsa es az amarettik adjak meg a testesseget. Az amarettik, ezek a kis olasz legies kekszecskek a nagy kedvenceim, mert a mandula es a marcipan izere hasonlit izuk, es meg barackmagot is tartalmaznak, aminek a hasznossagarol mar bizonyara sokan hallottak. Allitolag B16 vitamint tartalmaz, ami egyes teoriak szerint a rakos megbetegedeseket is gyogyitja. En azt tudom rola, hogy a regota fennallo kohoges eseten, amire mar nem tudjuk, mit alkalmazzunk, eleg egy reggel ehgyomorra 5-ot elragcsalni, es a problema eltunik. Ez a makrobiotika szerint mukodik. Nyilvan ezek a kekszek nem oldjak meg a problemat, nekem megis nyugodtabb a lelkiismeretem, mikor ezeket ragcsalom nagy elvezettel, akkor is, ha en nem szenvedek kronikus kohogesben. A multkoraban en magam is elkeszitettem oket, hamozott mandula reszelekebol es tojasfeherjebol, am a barackmagok helyett, amik vagy nem kaphatok, vagy az aruk feler az arany araval, en hamozatlan orolt mandulat hasznaltam, es a vegeredmeny nagyon kielegito volt. A recept itt talalhato, konnyen elkeszithetoek otthon is, es nagy elegedettseggel fogjak a fogyasztoit eltolteni, ezt biztosithatom.
A mai receptet Barbara baratnomtol kaptam, amit ezuton is koszonok neki!
Izgalmas, imadom, mert nem szokvanyos. Nem kell hozza vaj, liszt, hanem kenyermorzsa, kekszmorzsa, ami, ha valaki nem tudja beszerezni az amarettiket, es elkesziteni sem akarja, helyettesitheti mas keksz daralt verziojaval is. Ezestben en hozzaadnek keves mandula aromat. Etcsoki, fozotejszin, csupa kulonleges hozzavalo egy tortahoz, melle pedig egy fantasztikus vegeredmeny.


Hozzavalok:
200 g cukor
3 tojas
200 g kenyermorzsa
200 g daralt amaretti (vagy mas) keksz
250 g fozotejszin
200 g csokolade darabokra vagva
1 csomag vanilia
1 csomag sutopor

Elkeszitesehez a tojast a cukorral habosra keverjuk, majd hozzaadjuk a tobbi hozzavalot is, es 180 fokos, elomelegitett sutoben kb 40 perc alatt keszre sutjuk. Nekem volt meg egy par gramm szeletelt mandulam, azt a tetejere szortam, hogy kihangsulyozzam az izet!
Nagyon gyors elkeszitesu edesseg es nagyon finom reggeli hozzavalo. 



Miutan megsult, racson hagyjuk kihulni, es nem csinalunk ugy, mint en szoktam, hogy nem gyozom kivarni, hogy kihuljon az eppen megkrealt finomsag. Ami meglepo, hogy a tetejet nezve az ember nem is gondolna, mennyire csokis. Es a meg langyos tortaszeletben kis csokilavak vannak, amik meg kivanatosabba teszik ezt a csodat. 




A teteje szep vilagos, a belseje meg...mintha a csoki olvasztva kerult volna bele, noha nem is.



Megeri kiprobalni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése