kedd, április 02, 2013

Sonkas mozzarellas lasagne

Ma ujabb lasagne recept erkezik. Vasarnap egy puglia-i ismerosomnel ebedeltem, s beszelgettunk errol-arrol, tobbek kozott a konyharol is, ami naluk nagyon fontos szerepet tolt be, nagyjabol mint nalunk, Magyarorszagon. Az etkezes a napok gyongyszeme, kepesek egesz delelottoket, majd ebed utan delutanokat fozessel tolteni, s tobbfele finomsagot az asztalra tenni, amibol raadasul a haziak talalnak a vendegnek, aki, ha nem eszi meg mindazt, ami ele raktak, sertesnek minosul. Nos, o adta a tanacsot, hogy a lasagen lazitsak kicsit, mert raguval es besamellel szerintuk tul nehezze valik az etel, mig az o verziojuk sokkal lazabb, nem uli meg ugy a gyomrot. Gondolom, hogy az a jo par fok, amivel ott tobb van e'ves szinten, szerepet jatszik ebben. Illetve az is, hogy ez a lasagne egy a sok kozul, amit egy etkezes soran kinalnak. Ma tehat ezzel varom haza a parom, aki a husvet alatt a tengernel volt, s dolgozott. Csodalatos szulinapi partyt csinalt A.Sacchinak, a szimpla husveti pihenoknek pedig finomsagos ebedet varazsolt az asztalra, harom napon keresztul. Ez a fogas szerintem kivalo husvet utanra. Mert valoszinu, hogy marad meg sonka az unnepi asztalrol, s igy valtozatossa lehet tenni, a toltelek, tojas, kolbasz, kalacs es zoldsegek szimpla kinalasa helyett. Ha van otthon sajt! Ha nem is az, ami ehhez kell, de valami masfajta. 

Lassuk akkor a receptet:
Hozzavalok:
Lasagne teszta
300 g szeletelt sonka (apritott husveti is jo)
3 mozzarella sajt
Reszelt parmezan

Az elkeszites nagyon egyszeru. A sonka, ha szeletelt, szuper, ha egeszben van, felapritjuk.
A boltokban kaphato lasagne teszta azonnal mehet a sutobe, nem kell elofozni, gyakorlott haziasszonyok viszont otthon is gyurhatnak, ezzel leroviditik a sutesi idot.
Egy tepsi aljara keves paradicsomszoszt kenunk, megakadalyozva ezzel, hogy a teszta odaegjen. Rahelyezzuk a tesztat, erre a sonkat, a szeletelt mozzarellat (vagy keznel levo sajtot), rakanalazunk annyi paradicsomszoszt, ami belepi, majd megszorjuk parmezannal.


Ezutan ujra tesztalap kovetkezik, sonka, mozzarella, paradicsomszosz, reszelt parmezan, s mindezt addig folytatjuk, mig a hozzavalok el nem fogynak. A lenyeg, hogy paradicsomszosszal es reszelt parmezannal fejezzuk be a retegezest.


Kb 60 perc alatt keszre sutjuk. Villaval ellenorizzuk, hogy a teszta puha-e. De a tetejen levo parmezan is lehet indikator. Ha ropogos, keszen vagyunk.
A vegeredmeny egy laktato egytaletel. Nagyon nagyon finom, s olyan gyors elkesziteni!!!

Már a sütőben:

Második adagom!!! 


Jó étvágyat!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése