csütörtök, február 21, 2013

Passatelli speck-kel es rucolaval

Ez is egy helyi specialitas, nagyon finom, tobbfele elkeszitesi moddal. Amirol beszelunk, az nem mas, mint parmezan sajtbol es kenyermorzsabol keszult massza, amibol krumplinyomon kinyomva kis gilisztakat vagunk, s ezt vagy levesben fozzuk ki, s levesbetet lesz belole, vagy sos vizben kifozve s leszurve valamilyen feltettel egy masodikat ajandekoz nekunk. Mi most a masodik mellett dontottunk. Ami hibat vetettem, az az volt, hogy az olcsosagra torekedtem, s a boltban az akcios tojast vettem, ami nem eleg volt sarga. Persze az izen ez mit sem valtoztat, csupan a latvany vegett lett volna jobb sargabb tojas. Sedaj, majd legkozelebb.


Es akkor ime a recept:


a tesztahoz
50 g reszelt parmezan
50 g kenyermorzsa
1 tojas
csipet orolt szerecsendio
15 g liszt


A feltethez:
speck vagy bacon, vagy szalonna, vagy csaszarszalonna
rucola vagy radicchio vagy barmilyen salata, amihez eppen kedvunk tamad

A tesztahoz valokat osszegyurjuk, s pihenni hagyjuk kicsit. Ezutan feltesszuk a vizet foni. A specket, ami egy eszaki sonkafeleseg (vagy a hazi szalonnat, a csaszarszalonnat, bacont, vagy ami eppen otthon van) felapritjuk, es seprenyoben megpiritjuk, hozzaadjuk a rucolat (vagy a salatat, amit kineztunk az aznapi ebedhez, pl a radicchio is jo otlet, a szine miatt) kicsit egyutt is piritjuk, s elzarjuk alatta a tuzet.
Ezut visszaterunk a vizhez, ami idokozben forrni kezd, sozzuk, s a masszankat krumplinyomon atnyomjuk, es 5 centis hosszusagnal a vizbe vagjuk. Ezt addig folytatjuk, mig a massza el nem fogy. 

Mint a nudlit, addig fozzuk, mig a viz tetejere nem jonnek, ezutan lyukas kanallal kimerjuk oket a vizbol a speckes serpenyobe. 



Osszekeverjuk oket, s szervirozzuk friss rucolaval s kis parmezannal, ami el is maradhat, hisz a teszta nem mas, mint parmezan sajt.






Jo etvagyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése