vasárnap, február 17, 2013

Kukoricadara maskepp

Ez az egyszeru etel nalunk Magyarorszagon mindig olyan snasszul kerult elkeszitesre, foleg a bojt alatt, hogy nekem sosem tamadt ingerem, hogy megkostoljam. Nagyi megfozte a darat, hagyta megdermedni, majd tanyerba szedett nehany kanallal, tej ra, s kesz is. Nem tul izgalmas! Aztan egyszer Bergamoban vendegeskedtem egy igen kedves s lelkes fiatalembernel, aki igyezett az osszes helyi specialitassal megismertetni, ezek koze tartozik a kukoricadara, olaszul Polenta is. Olyan gusztan volt elkeszitve, hogy azota is eleg csak ragondolnom, maris korogni kezd a gyomrom. Koret volt egy porkolthoz, megpedig tobbfele sajttal. S ahogy ott az asztalnal szedtek a vendeg tanyerjaba egyenesen a labasbol, latni lehetett, hogy a sajttol hogy nyult az egesz. Nem sporoltak ki belole semmit.

Mi is szoktuk igy enni, ha ujbol egyikonknek sincs sok kedve a konyhaban tevekenykedni. Kifozzuk a dobozon talalhato leiras szerint a polentat, majd mikor megfott, vaj bele, illetve sajtok, s kesz is. Am most egy masik receptet mutatok. Ez sem kulonosen nehez. Sokszor a polentabol tobb keszul, mint kellene. Ezesetben hagyjuk sajt s vaj nelkul, s a hutoben taroljuk a legkozelebbi felhasznalasig. Legtobbszor egy jo haztartasban van mindig a fagyon egy kis ragu, daralt husbol keszult porkolt. Ha ez a ketto a hutoben var ujrahasznositasra, akkor kesz is egy ujabb finomsag. A polentat felszeleteljuk, hisz mar nem kremes allagu, s egy kivajazott tepsit kibelelunk vele. Erre kanalazzuk a ragut, majd sajtot teszunk ra, ami legidealisabban mozzarella, mert megolvad, de jo kremsajt is, vagy akar besamellt is keszithetunk, de mint mondtam, mi nem a komplikalt konyha hivei vagyunk, ezutan ujabb reteg polenta, ragu, sajt. Sajttal fejezzuk be, s sutoben forrora sutjuk, mig a sajt szepen meg nem olvad. Micsoda finomsag. Egy hazai rakottkrumplihoz hasonlitanam. Ezt az etelt csak akkor fogyasztjak a taljanok, ha megmarad a polenta. Nem allnak neki ilyet fozni (vagy csak mi nem, ezt nem tudom).







Kis parmezan erre is megy, mert az szinte elhagyhatatlan!


S hogy a lustasagra tegyunk meg egy lapattal, eldobhato tepsiben sutjuk. Igy meg mosogatni sem kell. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése