péntek, február 15, 2013

Grillen sult marhahus

Ma kicsit betegeskedem. Megfazhattam, de nem tudom, hogy hol. Nagyon regen voltam beteg, meg is lep a dolog. Bodzateat iszom, s tengeri sos orrsprayvel illatosom orrom. Hatha kitisztul. 


Kozben meg dolgozom, forditasokat csinalok. Az a fontos, hogy az ember elfoglalt legyen, nemde?

Ma halat ettunk, a tegnapi husnap volt. Ebed is es vacsora is husbol allt. 
Az elso itthon keszult, a masodikat etteremben fogyasztottuk, hogy megunnepeljuk szerelmunket. 
Mivel mindketten 0 RH+ veruek vagyunk, s a vercsoport dieta azt mondja, hogy egyunk hust hussal, halat hallal, s zoldseget s gyumolcsot majdnem az osszeset ehetjuk hozza, mi sokszor eleget is teszunk ennek a felszolitasnak. A mi konyhank kulonlegessege abban all, hogy 10, max 20 percnel tobbet nem szoktunk a konyhaban tolteni. Tehat sokminden keszul grillen, raadasul ezek az etkek egeszsegesek, puhak, s megis ropogosak.

Ime a bistecca s a salata, amivel tegnap delben megbirkoztunk.



A hus sutesenek a titka:

Jo minosegu hust kell venni, frissen, a melyhutott, s kiolvasztott husbol nem lesz finom etkunk, a grillsutot nagyon jol fel kell melegiteni, mikor meleg nagyszemu tengeri sot szorni az aljara, es mehet is ra a hus. Ha a huson van kis porc, azt be kell hasitani, mert ha nem igy teszuk, felgondorodik a hus, s nem fog mindenhol egyforman sulni. Mig sul, elkeszitem a salatat, ami ezalkalommal egyszerubb volt, mert keszen vettuk a zold leveleket, zacskoban, de az edeskomenyt s a paradicsomot en apritottam. A husra igyekszem mindig szep formakat sutni, de persze nem ettol fugg a josaga. Ugy kell legyen, hogy kivul fott, belul kicsit piros maradjon. Idot mondani nem tudok, mert az ember latja, mikor kesz. Ha tulsutjuk, sincs gond, rossz nem lesz a hus. Mikor elkeszult, megszorom frissen orolt borssal, s csorgatok ra kis olivaolajat. A salataval is igy teszek. Sosem keszitek annyinal tobbet, mint amennyit egyszerre el tudunk fogyasztani. En csak borsot, sot s olajat hasznalok, de ha valaki szereti a balzsamecetet is, fontos, hogy elobb sozza, borsozza a salatat, aztan mehet ra az ecet. Johet a keveres, s csak azutan ontjuk ra az olajat. Ha forditva lenne, az olajtol az ecet nem jarna at a salataleveleket, s csak leulepedne a salata aljara.

S vegul, ime a husunk belulrol:


Megeri beruhazni egy grill - labasra, mert nagyon leroviditjuk a fozesi idoket, es sok idot megsporolunk magunknak, nem beszelve arrol, hogy igy igazan elvezhetjuk a husok izet, anelkul, hogy agyonfuszereznenk!
Jo etvagyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése